Home Agenda Over het festival Fotoarchief Financiers Wie zijn wij Contact Juweeltjes
Wij presenteren.....
Klik op het logo voor de 'eigenwijs' site.

Over psychische gezondheid en de kwaliteit van leven
Een uniek, flexibel en veelzijdig spel, voor iedereen die een raakvlak heeft met psychische gezondheid. Dat is ‘Een Steekje Los?', een eigenwijs spel.

Het spel is bijzonder geschikt om de belevingswereld en de beeldvorming vanuit diverse invalshoeken spelenderwijs bespreekbaar te maken. De ontwikkeling vond plaats met (ex-)cliënten, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en familieleden, samen met een professionele spelontwikkelaar. Het spel is een coproductie van Zorgbelang Gelderland en Identity Games.

Voor wie
‘Een Steekje Los?’ is een educatief gezelschapsspel om samen met familie of vrienden te spelen. Het spel kan ook ingezet worden als communicatiemiddel tijdens groepsgesprekken. Doel van het spel is: in gesprek gaan over psychische gezondheid én kwaliteit van leven. Het spel bestaat uit 8 thema’s en 6 werkvormen die per keer kunnen worden ingezet. Elk spelbord heeft een eigen thema: studie en beroep, vrije tijd, sociale contacten, relaties, thuis, gezondheid, hulp en zingeving. De werkvormen zijn: tekenen/uitbeelden, raad het woord, uitspraken, kennisvragen, levensvragen en foto’s. Daarnaast zijn er nog verrassende kanskaarten. Het spel bestaat uit 385 kaartjes met vragen en opdrachten.


De wijken in!

Een steekje los? bij een activeringsteam in een multi-culturele wijk in Arnhem

Op 27 februari 2012 hadden Mariska Hendriks en ik een bijeenkomst, bij een activeringsteam in Arnhem, waar we het spel ‘Een Steekje Los?’ zouden spelen.
Er waren acht personen gekomen voor de bijeenkomst. Eén van hen had haar dochter (10 jaar) meegenomen. Geen probleem, zij kon gewoon mee doen.

Wij vertelden kort wat de bedoeling was van deze middag, namelijk elkaar wat beter leren kennen aan de hand van het spel. Iedereen mocht een kaartje uitkiezen met daarop een tekst of een afbeelding. Aan de hand van deze kaart stelde iedereen zich voor. Alle aanwezigen kwamen van oorsprong uit een ander land. De één woonde hier al ruim 12 jaar een ander iets meer dan een jaar. Eén ding hadden ze met elkaar gemeen: ze zetten zich allen in om bewoners uit de wijk te activeren om contact te leggen met elkaar. Prachtig om deze enthousiaste mensen bij elkaar te zien. Ook zij hebben een beperking, maar ook HEEL VEEL MOGELIJKHEDEN, die zij benutten. Tijdens het spelen van het spel werd het al zichtbaar. Als één van hen de vraag niet goed begreep of mij niet kon volgen, omdat ik de neiging heb nogal snel te praten, dan legde iemand anders het in hun ‘eigen taal’ uit, zodat ze het weer begreep.

Door de vragen die tijdens het spel gesteld werden, kwamen we in gesprek met elkaar. Zij vertelden hoe er in hun cultuur wordt omgegaan met ‘psychische problemen’ of met ‘enge ziektes’. Zij hebben het er liever niet over. Het valt hun op dat er in Nederland openlijk over gepraat mag worden. Op de vraag: “Welke eigenschappen van je (toekomstige) partner zijn voor jou belangrijk?” werd door de vrouw die het kaartje gepakt had gereageerd met: “Dat vertel je niet, dat is privé”. Een andere vrouw die ‘haar taal’ sprak, legde haar uit dat je het ook kunt zien als iets dat je waardeert aan je partner. Ze lachte en zei: “Ik vind het fijn dat hij altijd rustig blijft, ook als hij boos is.”

Omdat ze soms moeite hadden met de ‘moeilijke woorden’, die op de kaartjes stonden, lazen ze het vaak hardop voor. Wij vroegen of ze begrepen wat er stond en zo niet, dan lichtten we het toe. Bij de categorie tekenen/uitbeelden is het de bedoeling dat de anderen raden wat er op het kaartje staat, door het te tekenen of uit te beelden. Maar ook hier lazen ze het soms hardop voor, waardoor er uiteraard niet meer geraden hoefde te worden.

We hebben erg veel gelachen met elkaar en interessante gesprekken gehad over de verschillende culturen. Eén van de vrouwen, die een hoofddoek droeg, vertelde openhartig over een situatie toen zij ergens vrijwillig werkte. Er werd door iemand getrakteerd, maar zij kreeg niets. Ze vertelde ook dat ze een keer koffie bracht naar een man in een verzorgingshuis. Hij zei dat hij niets hoefde van ‘zo’n terrorist’. Ze was erg geschrokken door deze situaties en heeft een tijd lang geen vrijwilligerswerk meer gedaan. Bijzonder knap dat ze het nu toch weer opgepakt heeft en deelneemt aan het activeringsteam.

Het spel met elkaar spelen geeft ook de mogelijkheid om een andere kijk te krijgen op elkaar en om elkaars cultuur te waarderen, vooroordelen uit de wereld te helpen en elkaar echt te leren kennen.
Tot slot kregen we de vraag of we hier iedere maandagmiddag aanwezig waren. Ze wilden het spel wel vaker spelen!


Nominatie Agis Zorgverbeteraarsprijs 2010
Het spel verdiende een nominatie voor de Agis Zorgverbeteraarsprijs. De Zorgverbeteraarsprijs is een initiatief van Agis Zorgverzekeringen om goede ideeën te genereren voor betere zorg en gezondheid. Met het thema ‘Wie heeft het beste antwoord op de zorgvraag?’ stimuleert Agis de samenwerking tussen professionele zorgverleners en hun patiënt of cliënt. Met haar nominatie behoort dit spel tot de vijf beste zorgvernieuwende projecten van Nederland.

zoek
Voorproefje:
eerder verschenen nieuwsbrieven
Agenda